Norge är något av ett förlovat land för musikfestivaler, det arrangeras hundratals varje år för hundratusentals fans. Våra norska kollegor på Ticketmaster Norge har gjort en undersökning om hur festivalpubliken tänker, vad som är viktigt på en festival, när de köper biljetter och hur viktig lineupen är. Resultaten presenterades under festivalen by:larm i Oslo i september 2023 – och för dig här och nu nedan!

De flesta väljer festivaler de känner till sedan tidigare – och vill veta lineupen

  • 78 % ser att det är mer sannolikt att de väljer en festival de varit på tidigare.
  • 84 % av festivalpubliken har också köpt biljetter till en konsert.
  • 84 % vill höra om festivalen innan förköpet startar
  • 82 % vill se lineupen när de väljer en festival att gå på

När köper man biljetter till en festival?

Många väntar på att se vilka artister och band som ska vara med – nästan hälften av biljettköparna köpte sina biljetter då lineupen avslöjades.

Graf över när man köper festivalbiljetter

Vad motiverar festivalpubliken att köpa biljetter?

Folk går på festivaler för att de älskar livemusik. Line-up är återigen den viktigaste motivationen för att köpa biljetter till en festival, följt av ”älskar livemusik”. 59 % av festivalpubliken är också motiverad av populära artister eller låtar.

Fokus på musik.. och mat!

Vi frågade publiken vad som är viktigast för dem när de går på festival, och inte överraskande är musiken det viktigaste för festivalpubliken. Efter musik säger 60 % av publiken att mat är den del av festivalupplevelsen de är mest intresserade av. Icke-musikrelaterad underhållning, VIP-upplevelse och camping är mindre viktiga faktorer.

Hur hör publiken talas om festivaler?

Inte helt överraskande så hör allmänheten oftast först om festivaler på sociala medier, via e-post från biljettbolag och från familj/vänner.

Frågor om undersökningen eller om hur vi kan hjälpa dig med ett biljettsystem till din festival? Kontakta oss här