När sport för tillfället inte kan erbjudas större publiksammankomster så försöker branschen ta spelet online istället. Tre stora idrottsorganisationer som har omfamnat möjligheten att överföra traditionell sport till esport är bl a Premier League (fotboll), NBA (basketball) och Formel 1 (motorsport) där esport-ligor har skapats i respektive sport!

Vad är esport?

Enligt Svenska Esport-förbundet står esport för elektronisk sport och är ett samlingsnamn på tävlingsinriktade dator- och tvspel. För att ett spel ska vara en esport krävs det att de tävlande möter varandra, och inte spelar mot datorn. Det är även den tävlandes prestation som ska vara det avgörande för vem som vinner. Enligt svenskesport.se har Sverige idag ungefär lika många organiserade esportare som handbolls- eller ishockeyspelare.

Var började allt?

Det kan verka som ett nytt fenomen men konkurrens inom spel har funnits i årtionden. Det första ”riktiga” esport-evenemanget hölls redan 1997 då Red Annihilation Quake Tournament hade 2 000 deltagare som kämpade om förstapriset: en Ferrari!

Vilka är de mest populära spelen?

Några av de mest populära spelen är Fortnite, League of Legends, Counter-Strike och Dota 2 med turneringsprispooler som når upp till 20 miljoner dollar (källa: E-sports Earnings).

Finns det plats för professionella spelare?

För spelare som tävlar på högsta nivå har det sedan länge organiserats turneringar på arenor inför tiotusentals fans live och miljoner tittare online. Det finns stora vinstsummor att hämta för de bästa och vissa spelare behandlas som proffsidrottare med coacher, tränare och läkare i teamet.


Sverige har alltid varit ett framstående land när det kommer till att få fram bra spelare och vi tog kontakt med en av dem. Han heter Tommy ”Potti” Ingemarsson och är 10-faldig världsmästare i Counter-Strike samt grundare av välkända esports-organisationen Ninjas in Pyjamas. Han är även grundare av Area Academy och Svenska Elitserien Esport.

Tommy ”Potti” Ingemarsson, 10-faldig världsmästere i Counter-Srike och grundare av bl a Ninjas in Pyjamas och Area Academy.

Vad är er affärsidé och verksamhet?

Vi såg ett stort vakuum i den lokala esporten i både världen och i Sverige som ändå varit i framkant när det kommer till talanger, lag och utövare. Det har saknats ett organiserat sätt att utöva och träna esport på. Tyvärr är det bara de riktigt professionella organisationerna som har en fungerande struktur och annat. Tittar man på vanlig idrott så kan man från ung ålder få en coach och spela i lag och kunna utvecklas tidigt. I esport är det nästan omöjligt. Detta tycker vi är synd och därför grundade vi Area Academy där vi fokuserar på organiserad och strukturerad esportsträning med duktiga pedagoger/coacher. Det har också saknats ett fungerande tävlingssystem och därför kändes det naturligt att även starta och driva detta för att skapa en språngbräda och en början på en professionell esportskarriär. Därför startade vi Svenska Elitserien i Esport där 10 000-tals ungdomar har tävlat under de senaste 2 åren.

Varför är esporten viktig och varför behövs ämnet i skolan?

Idrotten ger enormt mycket bra färdigheter för ungdomar i dagsläget, esporten skulle jag säga ger ännu mer. Man lär sig att arbeta i lag, problemlösning, hantera stressfulla situationer, god datorvana, språk och mycket mycket mer som man har användning för i kommande arbetsliv. Jag har själv både idrottat sedan barnsben och esportat på högsta nivå. De egenskaper jag haft mest nytta av i mitt arbetsliv har utan tvekan varit från esporten, även om det är viktigt och röra på sig också.

Hur har utvecklingen sett ut för Esport och vad tror du om framtiden?

Esporten har på 20 år gått från källarlokaler och turneringar i lagerlokaler till att fylla alla världens största arenor. Förra året gick tex League of Legends om Super Bowl i antal tittare – 101 miljoner unika tittare vs 100 miljoner på Super Bowl.

Sedan har vi andra sporter som tex CS:GO som har fler tittare än NHL och NBA osv. Kända utövare har miljoner i löner, transferpengarna är stora och organisationer är värda miljarder. Esporten är här för och stanna och fortsätter att växa.

Har ni några Esport-event att tipsa om?

Vi brukar ha flera fysiska esportsläger med olika kommuner runt om i Sverige. Tyvärr är alla inställda i år pga rådande situation med corona. Därför har vi valt att starta igång onlineträning med duktiga utbildade esportscoacher, vi tycker det är viktigt att man får stöd från tidig ålder och viktiga att ha förebilder och coacher precis som i vanlig idrott.

Titta gärna in på Areaacademy.nu och läs mer och anmäl intresse för vår onlineträning som snart kör igång.