Guide – Hur du livestreamar på Facebook med OBS Studio.

Sam Fouladirad från Radio Ystadsgatan visar tillsammans med Ticketmaster hur du kan livestreama på Facebook Live med ljudkort, webbkamera och mjukvaran OBS Studio.

Radio Ystadsgatan är en oberoende radiostation med inriktning på elektronisk musik och som länge har livestremat DJ-set från sina studios i Malmö och Stockholm.

1. Hårdvara

Hårdvara som behövs är följande:

  • Dator
  • Ljudkort med USB in till datorn.
  • Kamera

I detta exempel använder vi oss av ett ljudkort som heter ”Steinberg UR242” och en webbkamera som heter ”Logitech HD Pro Webcam C920”. Ett paket som inte kostar mer än ca 2 500-3 000 kr.

2. Mjukvara

Det finns massor av olika streamingverktyg, vissa är gratis och andra kostar. I detta exempel visar vi ett gratisprogram som heter OBS Studio som finns att hämta här: https://obsproject.com/sv/download

OBS Studio fungerar både till PC och Mac.

3. Inställningar i OBS Studio

För att kunna sätta igång med att streama live behöver vi sätta upp våra enheter som ljudkort och kamera i OBS Studio samt ändra ett par inställningar för att maximera ljudkvalitén.

Vi börjar med att lägga till våra enheter genom att trycka på plusknappen i sektionen ”Scener” (se bild nedan). 

Tryck på plustecknet under ”Källor” för att lägga till enheter för bild och ljud.

 

I listan väljer vi ”Videoinmatningsenhet”, döper den till valfritt namn och trycker OK. I nästa fönster finns inställningar och en dropdown-lista där du ska hitta din kamera som i detta exempel är Logitech C920. Vi väljer den och trycker på OK.

Vi trycker på plustecknet igen och väljer denna gång ”ljudinmatningsenhet” och trycker på OK. I denna dropdown-lista ska du kunna hitta ljudkortet som i detta exempel är Steinberg UR242. Vi väljer den och trycker på OK.

Vi behöver även gå in på Inställningar – Utmatning – Ändra bithastighet så att bithastigheten för ljud dras upp till 320 istället för 60 (se bild nedan). Ljudkvaliteten är en av de största anledningarna till att använda just OBS Studio.

 

4. Koppling mellan Facebook & OBS Studio

För att kunna livestreama via Facebook behöver vi en ”page”. Gå in på din page och tryck på ”Live” (se bild nedan).

 

Nu öppnas ett förberedningsfönster inför livesändningen där man bl a kan förhandsgranska bilden, namnge titel på streamen samt koppla upp sig mot streamingmjukvaran (i detta fall OBS Studio).

Det vi behöver kopiera härifrån är ”Stream key”. Det är denna vi ger till OBS Studio så att den kopplar upp sig mot Facebook. Kopiera ”Stream key” (se bild nedan) och klistra in den i OBS Studios strömningsinställningar.

 

Klistra in strömningsnyckel i OBS Studios – Inställningar – Ström

När kopplingen fungerar kan vi börja strömma live från Facebook. Tryck på ”Börja strömma” i OBS Studio (se bild nedan). Nu ska bilden också synas i förhandsgranskningen av streamen på Facebook.

Det enda som återstår att göra är att trycka på ”Go Live” på Facebook (se bild nedan).

 

Sådär, nu är du live! Lycka till!

 

Senaste nyheter

1 av 4 ABBA Voyage-köpare flyger in från utlandet

1 av 4 ABBA Voyage-köpare flyger in från utlandet

ABBA Voyage lockar tusentals fans från hela världen till London nästa år. Den nya konsertupplevelsen "ABBA Voyage" har premiär våren 2022 med nästan 200 föreställningar att boka biljetter till. Stockholm högst respresenterat internationellt Häpnadsväckande 28% av alla...

Vill du jobba med nya Product Operation Sport?

Vill du jobba med nya Product Operation Sport?

Vi söker nu en person till vår nya avdelning Product Operation Sport hos Ticketmaster Northern Europe! Du får ansvaret att produktäga och lansera en ny plattform – Ticketmaster Sport XR - för alla våra sportkunder i Sverige, Norge och Finland. Läs mer och ansök...

Evenemangsbiljetten: Årets julklapp 2021

Evenemangsbiljetten: Årets julklapp 2021

För 34:e året i rad utses Årets julklapp av HUI. Pandemin har kännetecknats av social distansering, frenetisk handtvätt och nöjen som antingen åtnjutits inom hemmets fyra väggar eller ute i naturen. När sociala och kulturella aktiviteter återigen blivit möjliga har...

Vi söker en Junior Financial Analyst

Vi söker en Junior Financial Analyst

Vi behöver nu en Junior Financial Analyst till vår ekonomiavdelning i Göteborg. Huvudsyftet med rollen är att hantera dagliga, veckovisa och månatliga uppgifter inom ekonomiteamet. Detta inkluderar traditionella redovisningsuppgifter (leverantörs- och...

Vill du att vi hjälper dig stärka ditt varumärke?