Guide – Hur du livestreamar på Facebook med OBS Studio.

Sam Fouladirad från Radio Ystadsgatan visar tillsammans med Ticketmaster hur du kan livestreama på Facebook Live med ljudkort, webbkamera och mjukvaran OBS Studio.

Radio Ystadsgatan är en oberoende radiostation med inriktning på elektronisk musik och som länge har livestremat DJ-set från sina studios i Malmö och Stockholm.

1. Hårdvara

Hårdvara som behövs är följande:

  • Dator
  • Ljudkort med USB in till datorn.
  • Kamera

I detta exempel använder vi oss av ett ljudkort som heter ”Steinberg UR242” och en webbkamera som heter ”Logitech HD Pro Webcam C920”. Ett paket som inte kostar mer än ca 2 500-3 000 kr.

2. Mjukvara

Det finns massor av olika streamingverktyg, vissa är gratis och andra kostar. I detta exempel visar vi ett gratisprogram som heter OBS Studio som finns att hämta här: https://obsproject.com/sv/download

OBS Studio fungerar både till PC och Mac.

3. Inställningar i OBS Studio

För att kunna sätta igång med att streama live behöver vi sätta upp våra enheter som ljudkort och kamera i OBS Studio samt ändra ett par inställningar för att maximera ljudkvalitén.

Vi börjar med att lägga till våra enheter genom att trycka på plusknappen i sektionen ”Scener” (se bild nedan). 

Tryck på plustecknet under ”Källor” för att lägga till enheter för bild och ljud.

 

I listan väljer vi ”Videoinmatningsenhet”, döper den till valfritt namn och trycker OK. I nästa fönster finns inställningar och en dropdown-lista där du ska hitta din kamera som i detta exempel är Logitech C920. Vi väljer den och trycker på OK.

Vi trycker på plustecknet igen och väljer denna gång ”ljudinmatningsenhet” och trycker på OK. I denna dropdown-lista ska du kunna hitta ljudkortet som i detta exempel är Steinberg UR242. Vi väljer den och trycker på OK.

Vi behöver även gå in på Inställningar – Utmatning – Ändra bithastighet så att bithastigheten för ljud dras upp till 320 istället för 60 (se bild nedan). Ljudkvaliteten är en av de största anledningarna till att använda just OBS Studio.

 

4. Koppling mellan Facebook & OBS Studio

För att kunna livestreama via Facebook behöver vi en ”page”. Gå in på din page och tryck på ”Live” (se bild nedan).

 

Nu öppnas ett förberedningsfönster inför livesändningen där man bl a kan förhandsgranska bilden, namnge titel på streamen samt koppla upp sig mot streamingmjukvaran (i detta fall OBS Studio).

Det vi behöver kopiera härifrån är ”Stream key”. Det är denna vi ger till OBS Studio så att den kopplar upp sig mot Facebook. Kopiera ”Stream key” (se bild nedan) och klistra in den i OBS Studios strömningsinställningar.

 

Klistra in strömningsnyckel i OBS Studios – Inställningar – Ström

När kopplingen fungerar kan vi börja strömma live från Facebook. Tryck på ”Börja strömma” i OBS Studio (se bild nedan). Nu ska bilden också synas i förhandsgranskningen av streamen på Facebook.

Det enda som återstår att göra är att trycka på ”Go Live” på Facebook (se bild nedan).

 

Sådär, nu är du live! Lycka till!

 

Senaste nyheter

Ticketmaster återigen i topp vid årlig branschundersökning

Ticketmaster återigen i topp vid årlig branschundersökning

Varje år genomför vi med hjälp av Kantar/Sifo en branschundersökning som speglar livepublikens åsikter om biljettleverantörer. Nu är den här igen - och vi gläds åt att Ticketmaster återigen toppar listan över varumärkeskännedom inom branschen med...

Backstage med… Linda Norr!

Backstage med… Linda Norr!

Tiden är inne för att ge er några ytterligare nyanser av en av Ticketmaster Sveriges absolut mest lojala medarbetare, vår försäljningschef tillika djungelvrålsfantasten Linda Norr! Tiden går fort när man har roligt sägs det ju - och vips gick det 17 år sedan Linda...

Möjlighet att dela Resale-biljetter på sociala medier

Möjlighet att dela Resale-biljetter på sociala medier

Sedan vi lanserade Resale i Sverige har det varit en stor framgång - och framför allt ett säkert sätt för biljettköparen att sälja vidare sina biljetter. Omständigheterna förändras och ibland kan det bli så att man kan inte längre kan gå på ett evenemang man köpt...

Vill du att vi hjälper dig stärka ditt varumärke?