Sam Fouladirad och Radio Ystadsgatan var först ut med att streama live på Ticketmasters digitala scen.

Vi ringde upp Sam som gick igenom steg för steg hur man sätter upp en egen livestream via Facebook Live.

Det är ju via Facebook man syns och hörs mest och samtidigt är det en väldigt bra plattform för den som inte har kunskaperna att bygga en egen hemsida eller ett eget live-API för livestreams. Och man når ut väldigt lätt!

Kan du berätta för oss hur man på ett enkelt sätt kan börja livestreama på Facebook men ändå uppnå kvalitet?

Ja, Facebook har ”basically” två olika sätt att livestreama. Bryr du dig inte supermycket om kvalitén på bild eller ljud så kan du bara använda din laptop direkt och trycka på ”livestreama”.

Men Sam rekommenderar att lägga lite tid och energi på att få till en bättre ljudkvalitet utan att för den delen behöva betala dyra pengar för det.

När det kommer till hårdvara så behöver man bara en dator, ett ljudkort med USB-ingång samt en webbkamera.

Sam själv använder sig av ett ljudkort som heter ”Steinberg UR42” och en webbkamera som heter ”Logitech C920”. Angående mjukvara berättar Sam:

Det finns massor av olika streamingverktyg, vissa är gratis och andra kostar. I vårt fall använder vi ett gratisprogram som heter OBS Studio och det är det jag vill dela med mig av här.

Guide: Hur du livestreamar på Facebook med OBS Studio.

Följ vår guide för att komma igång med livestream via Facebook Live eller se hela intervjun och steg-för-steg-instruktioner i videoformat här nedan.

Relaterade länkar